Gonny ten Haaft

Gonny ten Haaft is freelance journalist, gespecialiseerd in de zorg. Daarnaast werkt zij als redacteur voor ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Van 1991 tot 2006 was zij verslaggever bij Trouw, waar zij zich vooral richtte op de gezondheidszorg en het onderwijs. Een opvallend stuk dat zij voor ZonMw schreef, is Moet alles wat kan? Vragen rond medische beslissingen bij het begin en einde van het leven' (2013).
Ten Haaft heeft vooral oog voor het patiĆ«ntperspectief. De laatste jaren is deze interesse versterkt doordat zij begin 2016 zelf ziek werd. Zij herstelde van een ernstige depressie in combinatie met chronische pijn, en schreef daarover in Trouw ten tijde van het corona-virus. 'Een hand op de schouder doet wonderen' luidde de kop boven dit stuk (4 april 2020). Gonny ten Haaft zoekt nu naar wegen om meer te schrijven, spreken, discussiĆ«ren over de interactie tussen lichaam en geest, een onderbelicht thema in de zorg en wetenschap.  
Een uitgebreider cv vindt u hier.

Gonny ten Haaft is twee keer genomineerd voor de Prijs van de dagbladjournalistiek, de belangrijkste prijs in de krantensector. In 1995 voor een serie over medisch-ethische dilemma's, in 1997 voor een serie over hospices en palliatieve zorg. Onderdeel hiervan was het artikel 'Mam, wat verwacht je dan van ons', waarin Ten Haaft op basis van eigen ervaringen laat zien dat er op het Nederlandse euthanasiebeleid heel wat af te dingen valt. Ook daarna schreef zij veel over het levenseinde en/of euthanasie.