nieuws

Presentatie bij congres Reflectie op goede oncologische zorg

in

Op 26 november 2015 houd ik een presentatie over Dokter is ziek bij het congres 'Reflecteren op goede oncologische zorg'. De (oncologische) zorg is beter geworden door veel aandacht te besteden aan transparantie en kwaliteit. Dit betekende voor zorgprofessionals dat zij hun handelingen registeren en lijsten bijhouden. Dit heeft voordelen, maar soms ook een keerzijde. Wordt de zorg er patiëntgerichter van? Op dit congres, met veel interessante sprekers, wordt de balans opgemaakt.

Goedkope editie: Dokter is ziek slechts € 12,50

in

Vanaf 28 juni 2015 is er een paperback uitgave van Dokter is ziek. Uitgeverij AtlasContact maakt zulke goedkopere uitgaven voor boeken die blijvend actueel zijn! Koop bij boekhandel of via internet, voor slechts € 12,50.Ook goed te gebruiken voor opleidingen van artsen of verpleegkundigen.

 

'Zet wetenschap in de schijnwerper'

in

Onder deze kop schreef ik een opiniërend stuk dat op 23 juni op ScienceGuide verscheen. Geínspireerd door de bundel Dwarsdenken en doordenken pleit ik voor meer aandacht voor de toepassing van resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat onderzoekers meer letterlijk de samenleving moeten ingaan, en vooral ook moeten profiteren van de kennis van burgers, patiënten en maatschappelijke organisaties.

Interviews met 'dwarsdenkende' wetenschappers

in

Onder de titel 'Dwarsdenken en doordouwen' verscheen 18 juni een ZonMw-publicatie die ik samen met Frans Meulenberg schreef. Voor deze bundel hebben wij 18 onderzoekers geïnterviewd uit het brede veld van gezondheid en zorg. Allen zijn wetenschappers die van gebaande paden durven af te wijken, goed kunnen omgaan met tegenkrachten en ongewenste ontwikkelingen hardop durven benoemen. Allen vertellen bevlogen over hun werk en visie op het wetenschappelijk bestel. Zij signaleren onder andere een tunnelvisie in de wetenschap en een gebrek aan creativiteit en lef.

Goedkope uitgave van Dokter is ziek!

in

AtlasContact, de uitgever van Dokter is ziek, brengt op 1 juni 2015 een goedkope editie van mijn boek op de markt. Deze paperback uitgave kost slechts € 12,50 (de huidige uitgave kost € 18,99). De uitgever heeft hiertoe besloten omdat het boek nog steeds actueel is en nog steeds goed verkoopt. Ook in opleidingen voor artsen en verpleegkundigen wordt het vaak gebruikt. Via (bijvoorbeeld) bol.com kunt u het boek nu al reserveren.

'Samen sterk' - ervaringen van professionals en patiënten

in

Op 16 januari lever ik - samen met een zieke arts - een bijdrage aan een bijeenkomst van de Nier Patiënten Vereniging over zelfmanagement (wat dat ook moge zijn natuurlijk). Patiënten en zorgverleners vertellen verhalen. Eigen ervaringen, juist ook van zieke hulpverleners, prikkelen tot reflectie. Ik vertel aan de hand van mijn boek en interview een arts die zelf ziek is. Zie hier

7e druk voor boek 'Dokter is ziek'

in

Ja, het boek heeft weer een herdruk: in de herfst van 2014 ligt er een zevende druk van Dokter is ziek. Voor een boek uit 2010 is dit bijzonder: een 'everseller' in uitgeversland. Een van de verklaringen voor deze relatief hoge verkoopcijfers, is dat het boek in opleidingen voor artsen en verpleegkundigen wordt gebruikt. En het blijft actueel!
Zelf krijg ik ook nog steeds verzoeken voor presentaties of interviews tijdens congressen ed. Het perspectief van de zieke hulpverlener helpt om de zorg te verbeteren.

Moet ik wel/niet mijn borsten laten testen?

in

Onder deze kop schreef ik een opiniestuk voor de NRC van 8 februari. Hierin laat ik zien dat het voor vrouwen steeds moeilijker wordt om over de deelname aan screening voor borstkanker te beslissen, nu er steeds meer informatie over de voor- en nadelen beschikbaar komt. Een nieuw risico dreigt: de stortvloed aan informatie, maakt burgers/patiënten murw. Terugkijkend vind ik mijzelf naïef dat mijn beslissing om naar mijn borsten te laten kijken, niet weloverwogen was. Onderaan deze pagina vindt u het artikel.

Worden dokters beter door ziek zijn?

in

Dit is de titel van de presentatie die ik op 6 februari heb gehouden in het AMC, samen met een kinderarts. Dit als onderdeel van een symposium, vooral gericht op verpleegkundigen. Na een korte presentatie over mijn boek, heb ik deze arts live geinterviewd. Zij vertelde over haar angst en eenzaamheid tijdens haar ziekte, en wat ze daarvan geleerd heeft. Vooral dat een patient grote behoefte heeft aan aandacht, warmte, betrokkenheid, empathie. En juist verpleegkundigen kunnen dit bieden.

Patiënt wordt onvoldoende gehoord: Luister!

in

In Trouw verscheen vandaag mijn artikel over het belang van luisteren naar patiënten. Het lijkt vanzelfsprekend dat hulpverleners luisteren naar hun patiënt, maar de praktijk is anders. In Trouw vertellen 'patiëntluisteraar' Corine Jansen en huisarts Bart Timmers over hun ervaringen. Zo ontdekte Jansen dat sommige patiënten de meest basale kennis ontberen. 'Ik sprak met vrouwen die niet weten of ze 1, 2 of 3 eierstokken hebben'.

Inhoud syndiceren