nieuws

'De pijn is je vriendin'

in

Onder deze kop schreef ik op 12 november 2021 een artikel op mijn Linkedin-pagina. 
D
it verwijst naar een interview met mij in Psychologie Magazine, waarin ik vertel over de ernstige pijnklachten die ik had. Goed dat dit magazine aandacht besteedt aan deze SOLK-klachten, die nu ook wel ALK worden genoemd. Het was de meest verschrikkelijke periode uit mijn leven, achteraf ook de meest leerzame. 

Een hand op de schouder doet wonderen

in

Onder deze kop schreef ik een opiniestuk dat Trouw op 4 april 2020 plaatste. Ik beschrijf daarin hoe ik zelf ziek werd. Als gevolg van chronische stress kreeg ik een ernstige depressie, in combinatie met erge, chronische pijn. Vooral door lichamelijke therapie ben ik daarvan hersteld. Sindsdien heb ik een bijzondere interesse voor de interactie tussen lichaam en geest, een sterk onderbelicht thema in de zorg.

Presentatie bij congres Reflectie op goede oncologische zorg

in

Op 26 november 2015 houd ik een presentatie over Dokter is ziek bij het congres 'Reflecteren op goede oncologische zorg'. De (oncologische) zorg is beter geworden door veel aandacht te besteden aan transparantie en kwaliteit. Dit betekende voor zorgprofessionals dat zij hun handelingen registeren en lijsten bijhouden. Dit heeft voordelen, maar soms ook een keerzijde. Wordt de zorg er patiëntgerichter van? Op dit congres, met veel interessante sprekers, wordt de balans opgemaakt.

Goedkope editie: Dokter is ziek slechts € 12,50

in

Vanaf 28 juni 2015 is er een paperback uitgave van Dokter is ziek. Uitgeverij AtlasContact maakt zulke goedkopere uitgaven voor boeken die blijvend actueel zijn! Koop bij boekhandel of via internet, voor slechts € 12,50.Ook goed te gebruiken voor opleidingen van artsen of verpleegkundigen.

 

'Zet wetenschap in de schijnwerper'

in

Onder deze kop schreef ik een opiniërend stuk dat op 23 juni op ScienceGuide verscheen. Geínspireerd door de bundel Dwarsdenken en doordenken pleit ik voor meer aandacht voor de toepassing van resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat onderzoekers meer letterlijk de samenleving moeten ingaan, en vooral ook moeten profiteren van de kennis van burgers, patiënten en maatschappelijke organisaties.

Interviews met 'dwarsdenkende' wetenschappers

in

Onder de titel 'Dwarsdenken en doordouwen' verscheen 18 juni een ZonMw-publicatie die ik samen met Frans Meulenberg schreef. Voor deze bundel hebben wij 18 onderzoekers geïnterviewd uit het brede veld van gezondheid en zorg. Allen zijn wetenschappers die van gebaande paden durven af te wijken, goed kunnen omgaan met tegenkrachten en ongewenste ontwikkelingen hardop durven benoemen. Allen vertellen bevlogen over hun werk en visie op het wetenschappelijk bestel. Zij signaleren onder andere een tunnelvisie in de wetenschap en een gebrek aan creativiteit en lef.

Goedkope uitgave van Dokter is ziek!

in

AtlasContact, de uitgever van Dokter is ziek, brengt op 1 juni 2015 een goedkope editie van mijn boek op de markt. Deze paperback uitgave kost slechts € 12,50 (de huidige uitgave kost € 18,99). De uitgever heeft hiertoe besloten omdat het boek nog steeds actueel is en nog steeds goed verkoopt. Ook in opleidingen voor artsen en verpleegkundigen wordt het vaak gebruikt. Via (bijvoorbeeld) bol.com kunt u het boek nu al reserveren.

'Samen sterk' - ervaringen van professionals en patiënten

in

Op 16 januari lever ik - samen met een zieke arts - een bijdrage aan een bijeenkomst van de Nier Patiënten Vereniging over zelfmanagement (wat dat ook moge zijn natuurlijk). Patiënten en zorgverleners vertellen verhalen. Eigen ervaringen, juist ook van zieke hulpverleners, prikkelen tot reflectie. Ik vertel aan de hand van mijn boek en interview een arts die zelf ziek is. Zie hier

7e druk voor boek 'Dokter is ziek'

in

Ja, het boek heeft weer een herdruk: in de herfst van 2014 ligt er een zevende druk van Dokter is ziek. Voor een boek uit 2010 is dit bijzonder: een 'everseller' in uitgeversland. Een van de verklaringen voor deze relatief hoge verkoopcijfers, is dat het boek in opleidingen voor artsen en verpleegkundigen wordt gebruikt. En het blijft actueel!
Zelf krijg ik ook nog steeds verzoeken voor presentaties of interviews tijdens congressen ed. Het perspectief van de zieke hulpverlener helpt om de zorg te verbeteren.

Moet ik wel/niet mijn borsten laten testen?

in

Onder deze kop schreef ik een opiniestuk voor de NRC van 8 februari. Hierin laat ik zien dat het voor vrouwen steeds moeilijker wordt om over de deelname aan screening voor borstkanker te beslissen, nu er steeds meer informatie over de voor- en nadelen beschikbaar komt. Een nieuw risico dreigt: de stortvloed aan informatie, maakt burgers/patiënten murw. Terugkijkend vind ik mijzelf naïef dat mijn beslissing om naar mijn borsten te laten kijken, niet weloverwogen was. Onderaan deze pagina vindt u het artikel.

Inhoud syndiceren